Wysłany: Pią 05 Paź, 2007 12:28 Czy podać dziecku smoczek?
Ssanie jest dla dziecka bardzo ważnym zajęciem, daje mu poczucie bezpieczeństwa i kojarzy się z zaspokajaniem głodu. Wydaje mi się, że smoczek możemy podać dziecku płaczliwemu, marudzącemu oraz takiemu, które ma silną potrzebę ssania. Dzieciom spokojnym odradzam podawanie smoczka, bo wiele mam ma problem, aby oduczyć dziecko od niego. A potem spotykamy dwulatki ze smoczkiem w buzi.
Przez pierwsze 3-4 miesiące, dziecko nie umie się zabawić, wziąć do ręki zabawki i wtedy może płakać, bo po prostu się nudzi. I to jest dobry moment na podanie smoczka. Natomiast dzieciom starszym, czyli 5-6 miesięcznym, nie powinno się podawać smoczka, bo takie dziecko można już czymś zająć.
zgadzam się z Melą. Często słyszę od różnych mam że mają problem z odstawieniem dziecku smoczka. Owszem na początku dziecko ma silny odruch ssania zresztą nawet w łonie matki może ssać palce. Po urodzeniu takiemu maleństwu potrzeba dużo ciepła. Kiedy np. jest karmione piersią czuje się bezpieczne bo wie że mama jest przy nim. Poznaje ją po zapachu, głosie no i po mleku. Znam też mamy które mówiły że ich maleństwo ciągle chce być przy piersi. Czy to znaczy że ciągle jest głodne? Nie. Ono po prostu chce ssać. I oczywiście że wtedy można używać smoka, ale kiedy odruch zanika wtedy powinno się odstawić smoka.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum